İnsult xəstələri üçün pəhriz – Nələr olar, nələr olmaz

Image
03.03.2020 462
İnsultun səbəbi beyin qan dövranı pozğunluğu, arteriyaların trombla tutulmasıdır. Bunun qarşısını almaq üçün və insultdan sonra xəstə bir çox qidalanma şərtlərinə, pəhrizə əməl etməlidir.
Azertibb.az insulta qarşı pəhriz və rasionu təqdim edir:
 
Xəstə lif, fol turşusu ilə zəngin qidalar seçməlidir. Sutkada 500 qr – kələm növləri, portağal, çuğundur. sparja, brokkoli

-Kaliumla zəngin banan, qaysı qurusu, havalı, mərci. Təkrar insultun işini yaxşılaşdırır. Qarabaşaq, qəhvəyi düyü, buğda, arpa.

-Antioksidantlarla zəngin pomidor, nar, giləmeyvələr, qarağat, qara üzüm, badımcan 

-Sarımsaq və cövhəri
 

-Ət yalnız yağsız pəhriz əti, toyuq, hind quşu

-Balıq və dəniz məhsulları

-Yeməkləri təmiz günəbaxan və zeytun yağında hazırlayın

-Bu xəstələrin su-duz balansı normada olmalıdır: su, kompot, mors, kisel qanın qatılığına qarşıdır

 


 

Nələr olmaz:
 
-Yumurta, xüsusən sarısı

-yağlı xama, süd

-KOlbasa, sosis, konserv, qızardılmış qidalar

-Yağlı qırmızı ət

-Marqarin, kərə yağı

-Kofe, energetik içkilər

-Duzu azaltmalı, şoraba, marinad olmaz

-Alkoqol, araq


 
İnsult xəstələri üçün pəhriz –  Nələr olar, nələr olmaz

İnsult xəstələri üçün pəhriz –  Nələr olar, nələr olmaz
Paylaşım et:

Son xəbərlər

Ən çox oxunanlar